Je beweegt regelmatig en je eet gezond. Maar als je niet tenminste 8 uur per nacht slaapt, doe je een aanslag op je gezondheid. Slaap is cruciaal voor je gezondheid, en dat terwijl veel mensen niet genoeg slapen.

Slaap zou eigenlijk een prioriteit moeten zijn in je leven. Er wordt altijd gewezen op het feit dat je goed moet eten en bewegen, maar slaap is minstens zo belangrijk!

Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig? 

Je voelt je gewoon beter als je goede nachtrust krijgt. Maar hoeveel nachtrust dat precies is, dat hangt af van je leeftijd. Er is altijd een marge aangebracht omdat niet iedereen precies dezelfde behoefte heeft aan slaap. Gevoelige mensen doen meer indrukken op tijdens de dag en zij hebben dan ook meer tijd nodig om als het ware bij te koen van de dag. Tijdens de slaap op een Una matras 140 cm rusten niet alleen je spieren en organen, maar worden ook emoties verwerkt. De een heeft daar meer tijd voor nodig dan de ander.

Wat gebeurt er als je niet genoeg slaap krijgt?

Op de korte termijn kan slaaptekort ervoor zorgen dat je verminderd alert bent. Zelfs als je maar 1,5 uur te kort hebt geslapen, kan dat al gevolgen hebben voor hoe je je voelt gedurende de dag. Het kan je overdag erg vermoeid maken. Het kan ook je herinnering vervagen en hoe diep je kunt nadenken, hoe je informatie verwerkt en of je dingen goed herinnert. Ook kan slaaptekort er voor zorgen dat je makkelijker conflicten krijgt. Je krijgt als het ware een kort lontje en je omgeving moet daaronder lijden. Zodoende komen je relaties met andere onder druk te staan. Vermoeide chauffeurs op de weg vormen een groot gevaar voor auto ongelukken.

Als je slaaptekort langer duurt dan een paar weken, worden de effecten nog ernstiger. De meest gevaarlijke problemen die worden geassocieerd met slaaptekort zijn beroertes, hoge bloeddruk, diabetes en hartaanvallen. Daarnaast bestaat er een grote kans op depressie, verslechterde immuniteit tegen ziekten en geen libido meer hebben.

Chronisch slaaptekort heeft zelfs gevolgen voor je uiterlijk. Na een aantal maanden kun je donkere cirkels onder je ogen krijgen en zelfs rimpels in je gezicht. Ook maakt je lichaam meer stresshormonen aan, omdat je lichaam denkt dat je continu alert moet zijn. Stress hormonen breken collageen af. En collageen houdt je huid soepel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *